Raad voor Cultuur legt oor te luisteren bij jongeren

De Raad voor Cultuur is benieuwd naar ervaringen van jongeren met cultuur en media. Wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun verhalen? Daarom heeft de raad een JongerenPlatform ingesteld. Hieraan nemen vijftien enthousiaste jongeren uit heel Nederland deel. Zij hebben verschillende opleidingsniveaus, achtergronden en uiteenlopende culturele interesses. Hun leeftijden variëren van vijftien tot en met twintig jaar. Vanmiddag vond in Den Haag de eerste bijeenkomst plaats.

Het JongerenPlatform denkt mee met de issues die belangrijk zijn voor een goed cultuurbeleid in Nederland en komt meerdere keren per jaar bijeen. Jongeren kunnen zelf thema’s agenderen en zijn uitgenodigd hun ervaringen te delen. Daarmee geven zij de raad inzicht in wat er bij hen leeft en speelt. De raad laat op zijn beurt steeds weten op welke wijze de inbreng van het JongerenPlatform wordt betrokken in de advisering aan regering en parlement. De jongeren werden welkom geheten door directeur Jakob van der Waarden.

"Juist als je jong bent kan meedoen aan cultuur van grote betekenis zijn, verschil maken. Daarom willen we meer inzicht krijgen in waar jongeren zoal tegen aan lopen en wat bij hen de juiste snaar raakt", zegt voorzitter Kristel Baele in een reactie.

Tijdens de eerste bijeenkomst viel vooral op wat cultuur jongeren te bieden heeft. Van troost bij het verwerken van gezamenlijke rouw tot een uitlaatklep om even heerlijk te kunnen genieten. Ook kwam vaak terug dat cultuur helpt om jezelf op een andere manier te kunnen uiten, jezelf te kunnen zijn en meer zelfvertrouwen te krijgen. Verschillende deelnemers hebben aandacht gevraagd voor mentale gezondheid onder jongeren en de rol die cultuur daarbij kan spelen. Daarover gaat de Raad een volgende bijeenkomst graag verder in gesprek met het JongerenPlatform.  

Mei 2022 publiceerde de Raad voor Cultuur een bijdrage in de essaybundel 'Jongeren en het zorgen voor hun morgen'. In deze bundel verkenden diverse adviesraden in samenspraak met jongeren de betekenis van jong zijn in coronatijd. In oktober 2022 volgde al de lancering van het JongeMakersPlatform. Hieraan nemen startende jonge makers uit de culturele en creatieve sector deel. Het nieuw opgerichte JongerenPlatform vormt hier een aanvulling op.