Lancering JongeMakersPlatform

Vandaag was de eerste bijeenkomst van het JongeMakersPlatform van de Raad voor Cultuur. Een platform met vijftien jonge makers van verschillende disciplines in het creatieve veld en uit alle windstreken van het land.

Beeld: ©Martijn Beekman

Begin dit jaar voerde de raad een aantal gesprekken met bijna veertig startende kunstenaars en creatieven over hun ervaringen in coronatijd. Het beeld dat uit deze gesprekken kwam was zorgelijk en heftig. De gesprekken vormden de basis voor een essay in de bundel 'Jongeren en het zorgen voor hun morgen'.

De raad wilde naar aanleiding hiervan graag in gesprek blijven met de jonge makers en borgen dat de stem van de jonge generatie meer gehoord wordt. 'We vragen hen ons bij de les te houden. Deze groep is - ook door ons - te vaak te weinig gehoord.", aldus voorzitter Kristel Baele destijds. De instelling van het JongeMakersPlatform komt hieruit voort. Een wens van de raad is om de jonge makers structureel bij de advisering te betrekken.

Vanmorgen werden de jonge makers welkom geheten door voorzitter Kristel Baele en directeur Jakob van der Waarden. Daarna vertelden de deelnemers iets over zichzelf en wat hen motiveert om aan dit platform deel te nemen. Aan bod kwam onder meer: een stem willen zijn voor andere jonge makers, het delen van ervaringen, zorgen en knelpunten, en anderen willen helpen. Verder werd stilgestaan bij het werkprogramma van de raad en het thema arbeidsmarkt voor jonge makers.

Deelnemers JongeMakersPlatform:

Macarena Belén de Bie 
Zangeres Macarena schrijft haar eigen teksten en zingt. Ze mengt verschillende muziekstijlen met elkaar, zoals neo soul, chill R&B en alternatieve pop. 

Jor Broeder 
Beeldend kunstenaar Jor werkt interdisciplinair, met als meest voorkomende richtingen film, fotografie, installatiekunst en performance art. 

Charmaine Charlemagne 
Naast dat ze zangeres is, speelde Charmaine ook mee in de theaterproductie de Kleine Zeemeermin en werkte ze als educatiemedewerker bij DOX. Als zangeres is ze net zo interdisciplinair. Ze zingt in verschillende stijlen, zoals Black Gospel, Soul, Jazz, R&B en zelfs Pop. 

Sina Dyks
Sina ontwerpt complexe textiele werken die samen komen in kleurrijke installaties. Ze combineert ambachtelijke werkwijzen van het weven samen met innovatieve technieken. 

Yanira Gefferie
Yanira is naast danser ook dansdocent. Ze heeft haar eigen danseducatiebedrijf opgericht en ontwikkelt workshops, voorstellingen en optredens.  

Myron Hamming 
Het ritme van woorden is het speelveld van Myron. Hij is dichter en spoken word artiest. Als woordkunstenaar wil hij verhalen vertellen die de luisteraars niet zullen vergeten. 

Tinka van der Heide
Tinka is freelance producent en programmeur. Naast produceren zet ze zich ook in voor talentontwikkeling en diversiteit binnen de cultuursector. 

Joshua Janssen
De muziek van Joshua J is een mengeling van R&B, hiphop en afrobeat. In 2019 is zijn persoonlijk debuutalbum uitgekomen waarop hij zingt over zijn moeilijke jeugd. 

Evelyn Luimes
Evelyn is een opkomende artiest in de scene van de nieuwe stroming Nederlandstalige hiphop. In haar muziek mengen verschillende stijlen samen met hiphop, zoals Trap en Baile Funk. 

Luca Merlijn
Luca bevindt zich op het werkgebied van cultureel erfgoed. Ze is freelance erfgoed professional met een specialisatie in erfgoed- en wereldburgerschapseducatie. Ze werkt als educator met kinderen en jongeren, zowel binnen als buiten de museale sector. 

Tim Mulder 
Tim is een figuratieve beeldmaker met een focus op illustratie. In zijn werk wordt zijn fascinatie voor prentenboeken goed zichtbaar. Zijn beelden zijn vaak losse fragmenten die samen een verhaal worden of een aanvulling op elkaar zijn. De illustraties zijn een weergave van zijn drang om de complexe samenleving terug te brengen naar overzicht en duidelijkheid. 

Pieter Tanis
Pieter is beter bekend als cultureel manager. Naast het management, focust hij zich ook op A&R voor verschillende partners in de muziekindustrie. Hierbij is hij verantwoordelijk voor het scouten, koppelen en ontwikkelen van nieuwe talenten.

Tyrone Tjon-a-Loi 
Tyrone staat voor talentontwikkeling. Met zijn bedrijf Goldfished creëert hij een podium en talentontwikkeling voor alle disciplines in de creatieve sector. Zijn missie is om cultuurverbindingen aan te gaan in Brabantse steden en zo een tegenhanger te zijn van de randstad. 

Tosca van der Weerden 
Illustrator Tosca heeft een gewaagde stijl met heldere kleuren, waarin ze haar visie op de maatschappij deelt. In haar illustraties en animaties verbeeldt ze een inclusieve maatschappij waarbij iedereen zichzelf mag zijn.