Reactie contra-expertise theatergroep Kwatta

Theatergroep Kwatta heeft bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van zijn subsidieaanvraag voor de periode 2013-2016 door de minister van Cultuur. Die afwijzing is mede gebaseerd op het advies van de Raad voor Cultuur. Kwatta heeft daarna een contra-expertise laten uitvoeren door een onafhankelijke commissie. De minister heeft de raad verzocht hierop te reageren.

De raad is van mening dat Kwatta een jeugdtheatergezelschap is dat voorstellingen van voldoende kwaliteit maakt met een herkenbare stijl en van groot belang is voor de regio, ook op educatief gebied. De kritiek op de instelling betreft vooral de kwaliteit van het activiteitenplan voor de komende periode. De raad moest een keuze maken tussen Kwatta en Jeugdtheater Sonnevanck, omdat beide instellingen zich in de regio Oost bevinden en primair dat gebied bedienen.

De raad kreeg op basis van deze vergelijking meer vertrouwen in de subsidieaanvraag van Sonnevanck. Dit vanwege de hogere kwaliteit en betere uitwerking van de toekomstplannen, waaruit ook meer innovatieve impulsen, een meer onderscheidend profiel en betere samenwerkingsverbanden naar voren kwamen.

De raad concludeert dat het subsidieadvies over Kwatta niet anders uitvalt nadat hij heeft kennisgenomen van de contra-expertise.