Advies herziening Archiefwet 1995

De staatssecretaris van OCW heeft de Raad voor Cultuur op 14 april 2011 gevraagd om te reageren op het concept Wetsvoorstel wijziging Archiefwet 1995.

In het concept Wetsvoorstel wijziging Archiefwet 1995 wordt onder meer geregeld dat de zorg voor de provinciale archiefbescheiden na overbrenging naar een archiefbewaarplaats wordt verplaatst van de minister van OCW naar gedeputeerde staten. De Raad onderkent het specifieke doel (regeerakkoord) dat tot het wijzigingsvoorstel op dit punt aanleiding heeft gegeven. De Raad acht de beoogde wijziging van de Archiefwet van 1995 echter nogal onvolledig uitgewerkt. Daarnaast acht hij deze wijziging tegen de achtergrond van hetgeen in de op 30 juni jl. gepubliceerde archiefvisie ten aanzien van het archiefbestel nog ontwikkeld moet worden, prematuur. Hij meent deze wijziging als zodanig dan ook te moeten ontraden.

Volgens de Raad is er voor de realisering van het beoogde doel echter een andere oplossing mogelijk en, met medewerking van alle betrokken partijen, ook (sneller) realiseerbaar. Hij adviseert concreet om door middel van delegatie - i.e. het overdragen van bevoegdheden - en een daarop geƫnte aanvulling van het bestuursakkoord een voorziening te treffen op grond waarvan het voornemen uit het regeerakkoord wordt geƫffectueerd. Hiermee kan dan, hangende een integrale herziening van de Archiefwet 1995, de nodige ervaring worden opgedaan.

De twee andere onderdelen van de beoogde wetswijziging bespreekt de Raad in zijn advies over de nieuwe archiefselectiemethode.