Nederlandse cultuur prominenter op Franse podia

De Nederlandse ambassade in Parijs gaat een sleutelrol spelen in de vormgeving van de culturele relaties met Frankrijk. Omdat de subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Institut Néerlandais wordt stopgezet, neemt de ambassade deze rol van het instituut over. In zijn advies aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft de Raad voor Cultuur dat de ambassade zich vooral moet inspannen om Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen toegang te verlenen tot Franse podia die ertoe doen. 

Daarbij horen, wat de raad betreft, de volgende taken:

  • actieve bemiddeling tussen Nederlandse en Franse partijen in het culturele veld in Parijs en in de regio’s;
  • financiële en logistieke steun bij de realisatie van Nederlandse bijdragen aan culturele manifestaties in Frankrijk; 
  • actieve bemiddeling bij deelname aan festivals, debatten en beurzen op het gebied van de kunsten, het erfgoed en de media; 
  • communicatie over en marketing van Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen in Frankrijk. 

De culturele afdeling van de ambassade hoeft volgens de raad geen omvangrijke vaste staf te hebben, maar wel voldoende slagkracht. De inhoudelijke programmering kan flexibel worden ingevuld door de inzet van tijdelijke intendanten of experts. Zij kunnen meewerken aan actuele thema’s, manifestaties of festivals.

De culturele relaties met Frankrijk zouden zich voor de lange termijn moeten richten op een beperkt aantal onderwerpen en grote projecten. Om de prioriteiten te kunnen bepalen, wil de raad dat er op korte termijn een inventarisatie wordt gemaakt van het Franse culturele veld. Deze inventarisatie kan in kaart brengen op welke terreinen de beste kansen liggen voor samenwerking en presentaties.

Vooruitlopend op de uitkomsten hiervan stelt de raad alvast voor om onder andere meer aandacht en middelen te besteden aan vernieuwende kunstenaars en talenten – en niet alleen aan de gevestigde topinstellingen. Er komt in Frankrijk namelijk een jongere generatie cultuurliefhebbers op die extern gericht en bereisd is, haar talen spreekt, actief is op sociale media en openstaat voor andere culturen. De raad zou daarom graag zien dat Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen vaker zichtbaar zijn op de vele festivals die in heel Frankrijk worden georganiseerd. Waar het gaat om culturele activiteiten rond de Nederlandse taal (literatuur, toneel) adviseert de raad samen te werken met Vlaanderen.

Het Institut Néerlandais moet zorgvuldig worden afgebouwd, zodat zijn netwerk en expertise behouden blijven. Door de subsidie aan dit instituut stop te zetten, komt er 2 miljoen euro beschikbaar. De raad adviseert dit bedrag aan te wenden voor het internationaal cultuurbeleid, inclusief Frankrijk.