Tijdelijke commissies

De Raad voor Cultuur werkt tijdens de voorbereiding van zijn adviezen met tijdelijke commissies die op maat worden samengesteld. Voor de huidige adviestrajecten zijn dat de onderstaande commissies.

Commissie Koloniale Archieven

 • Dagmar Oudshoorn-Tinga (voorzitter adviescommissie, onbezoldigd),  directeur van Amnesty International Nederland. Voorheen onder meer voorzitter van het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden, Hoofd Operatiën bij de Nationale Politie en burgemeester van Uithoorn.
 • Leo Balai, bestuurskundige, historisch onderzoeker en schrijver, gespecialiseerd in koloniale geschiedenis en geschiedenis van de slavernij in Suriname.
 • Deirdre Carasso, lid Raad voor Cultuur en directeur Bibliotheek Utrecht. Voorheen onder meer directeur-bestuurder van het Stedelijk Museum Schiedam en werkzaam bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Nationaal Archief in Den Haag.
 • Michael Karabinos, zelfstandig onderzoeker, universitair docent Archivistiek en Informatiestudies aan de Universiteit van Amsterdam, promovendus aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in koloniale archieven.
 • Wim Manuhutu, historicus en erfgoeddeskundige, onder meer universitair docent Vrije Universiteit Amsterdam en bestuurslid van de Erfgoedacademie te Amersfoort, gespecialiseerd in koloniale geschiedenis Indonesië en postkoloniale geschiedenis van Europa.
 • Matthias van Rossum, historicus en onder meer senior onderzoeker bij Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis Amsterdam en universitair docent aan de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in global history en de koloniale geschiedenis van Indonesië.

Voor meer informatie:
Philippine Jenster 
Pieter Bots 

Commissie Duurzaamheid

 • Derk Loorbach (voorzitter) is directeur van het onderzoeksinstituut DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
 • Conny Bakker is hoogleraar Design Methodology for Sustainability and Circular Economy aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft.
 • Deirdre Carasso is directeur-bestuurder van de Bibliotheek Utrecht en lid van de Raad voor Cultuur. Voorheen was onder meer zij directeur-bestuurder van het Stedelijk Museum Schiedam en toezichthouder bij Scapino Ballet Rotterdam.
 • Willemijn Maas is zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater. Zij is toezichthouder bij het Havenbedrijf Amsterdam en het Nationaal Restauratiefonds. Voorheen was zij zelfstandig interim-directeur en algemeen directeur van de AVRO.
 • Harald Tepper is senior directeur Sustainable Development bij Philips, bestuurslid van muziektheatergezelschap Silbersee en betrokken bij Stichting Nationale Denktank. Voorheen was hij directeur van het DNA Investigation Department bij het Nederlands Forensisch Instituut en consultant bij McKinsey & Company.
 • Jasper Visser is programmamanager Duurzaamheid bij BAM Infra Nederland. Hij is oprichter van Stichting 2030 en werkte voor de Wereldbank, het Europees Parlement, het Museum of Nature en het National Arts Centre in Canada en diverse maatschappelijke organisaties op het gebied van duurzame ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken.

Voor meer informatie:
Mirjam van der Linden
Annet Pasveer