Advies Nederlandse kandidatuur Europees Erfgoedlabel 2015: SCHUNCK

De gemeente Heerlen heeft het herdenkingsjaar van de mijnen (M2015) aangegrepen om een aanvraag in te dienen voor het Europese Erfgoedlabel. Het idee hierachter is om SCHUNK*, in combinatie met Huis de Luijff,  een centrale rol te laten vervullen in het verhaal van de Euregionale mijnenstreek.

Minister Bussemaker (OCW) heeft de Raad voor Cultuur gevraagd hierover te adviseren. Een ad hoc commissie, bestaande uit Anaoneta Dimitrova, Riemer Knoop, Lejo Schenk, Astrid Weij en Klazien Brummel (secretaris), heeft het advies voorbereid.

De raad heeft de aanvraag van de gemeente Heerlen beoordeeld aan de hand van drie criteria die de Europese Commissie aan het Europese Erfgoedlabel stelt:

  1. Componenten van de Europese dimensie.
  2. Aansluiting op het nationale, thematische kader.
  3. Bedrijfsplan, draagvlak, educatie, continuïteit.

Vervolgens hebben de specifiek voor Nederland geldende thema’s als filter gefungeerd (tolerantie & recht, mobiliteit & maakbaarheid, cultuur & sport, geld & koopmanschap).

Op basis hiervan is de raad van mening dat de aanvraag van de gemeente Heerlen zich kwalificeert om te worden voorgelegd aan de Europese Commissie.