Advies Tropenmuseum

Er zijn rijksgesubsidieerde musea die niet onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van OCW vallen, maar door een ander ministerie worden gefinancierd. Door bezuinigingen kunnen deze musea in hun voortbestaan worden bedreigd. Het gevaar bestaat dat essentiële instellingen en collecties verdwijnen, zonder dat daarover in samenhang met het rijksbeleid ten aanzien van musea en het gehele museale bestel een deugdelijke afweging wordt gemaakt. Deze situatie wordt momenteel duidelijk geïllustreerd door het Tropenmuseum.

Als gevolg van bezuinigingen bij het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dreigt het Tropenmuseum zijn deuren te moeten sluiten per 1 januari 2014. De Raad voor Cultuur en de Amsterdamse kunstraad adviseren te voorkomen dat dit gebeurt, voordat goed in kaart is gebracht wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor het beheer en behoud van de collectie en voor het publieksbereik.

De drie rijksgesubsidieerde musea in het verzamelgebied van de volkenkunde - het Tropenmuseum, het Rijksmuseum Volkenkunde en het Afrikamuseum – zouden volgens beide raden de gelegenheid moeten krijgen om op basis van deze analyse met een wervend, uitvoerbaar en kostenbesparend samenwerkings- of fusieplan te komen. Deze samenwerking kan per 2017 deel uitmaken van de culturele basisinfrastructuur.