Terugblik werkbezoek Stedelijke Cultuurregio Utrecht

Op vrijdag 1 oktober bracht de Raad voor Cultuur een werkbezoek aan ‘het stadsjie’, ook wel bekend onder de naam Utrecht. Het werkbezoek stond in het teken van cultuurmakers en de verbinding tussen de stedelijke cultuurregio Utrecht en landelijk cultuurbeleid. Voorzitter Kristel Baele: “Hier is in de praktijk zichtbaar wat je met samenwerking kunt bereiken. Wat een prachtig cultureel ecosysteem ontstaat er als initiatieven elkaar versterken.”

Werkbezoek 030

In de ochtend was er een sneak preview van de interactieve cultuurwandeling ‘Future for the Past’ van Sites of Memory, waarbij in de Utrechtse binnenstad via zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater verhaald wordt over verborgen verhalen uit het koloniale verleden van de stad. De voorstelling werd door inzet van 360-graden video’s, te zien op tablets, gelardeerd met bijdragen uit Kaapstad. De thematiek sluit aan bij het advies over de plannen voor een nationaal museum over het slavernijverleden, dat de raad naar verwachting eind oktober samen met de Amsterdamse Kunstraad uitbrengt.

In Tivoli/Vredenburg was een presentatie van het Cultuurinnovatiefonds Provincie Utrecht (CIPU). Dit fonds ondersteunt creatieve en culturele initiatieven bij het onderzoeken en uitvoeren van een nieuwe plannen en ideeën. Deelnemende organisaties delen de geleerde lessen onderling, zodat de opgedane ervaring breder inzetbaar wordt. CIPU is een initiatief van de stedelijke cultuurregio en diverse particuliere fondsen. Een voorbeeld van zo’n idee is het platform van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU), waar liefhebbers van lezen dagelijks verse verhalen en ervaringen kunnen ophalen en digitaal kunnen deelnemen aan literaire activiteiten.

Het werkbezoek viel dan ook niet geheel toevallig samen met het ILFU, wat leidde tot aandacht voor letteren. Zo was er een korte ontmoeting met de Utrechtse dichter Ingmar Heytze, die in geuren en kleuren vertelde over de jaarlijkse ‘Nacht van de Poëzie’. Ook werd de Openbare Bibliotheek aan het Neude bezocht, een plek waar mensen van allerlei achtergronden en interessegebieden de weg naartoe weten te vinden. De raad adviseerde eerder over het bibliotheekbestel en de noodzaak van een leesoffensief.

Tijdens het programma ontmoette de raad onder meer de wethouders cultuur van Utrecht (Anke Klein) en Amersfoort (Fatma Koşer Kaya), de gedeputeerde cultuur van de provincie (Rob van Muilekom) en vertegenwoordigers van Utrechtse instellingen uit de Culturele basisinfrastructuur 2021-2024.

Het bezoek werd afgesloten bij DOX, een plek voor jongeren en (sub-)culturen voor dans, spoken word en toneel en ontwikkelinstelling uit de Culturele basisinfrastructuur 2021-2024. Hier werd de delegatie getrakteerd op repetities van voorstellingen in ontwikkeling, waar de energie vanaf spatte. Na afloop was er een ontmoeting met de makers van DOX.