Gezamenlijke commissie buigt zich over plannen nationaal museum slavernijverleden

Een gezamenlijke commissie van de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur buigt zich de komende maanden over de plannen voor een nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam. Het college van B en W van Amsterdam en demissionair minister Van Engelshoven (OCW) hebben de adviesraden om een gezamenlijk advies gevraagd. Het advies, dat dit najaar wordt verwacht, zal onder meer ingaan op de inhoudelijke invulling en het nationale karakter van het museum. Voorzitter van de commissie is burgemeester Franc Weerwind van Almere.

Franc Weerwind

Afgelopen mei presenteerde de Regiegroep Nationaal Trans-Atlantisch Slavernijmuseum (NTASM) in opdracht van de gemeente Amsterdam de verkenning ‘Met de kracht van de voorouders’. Hierin wordt geschetst waar de museale voorziening aan moet voldoen. De gezamenlijke commissie is gevraagd om op basis van expertise en kennis vanuit het museale en culturele veld over deze verkenning te adviseren.

Naast Franc Weerwind zitten Marieke van Bommel, Nancy Jouwe, Imara Limon, Leroy Niemel, John Olivieira (tevens lid Raad voor Cultuur), Matthias van Rossum en Katja Weitering (tevens bestuurslid Amsterdamse Kunstraad) in de commissie.