Kristel Baele: ‘Blijf de cultuursector betrekken bij de uitwerking van het nieuwe bestel’

‘Blijf de cultuursector betrekken bij de verdere uitwerking van de vernieuwing van het bestel. Op die manier kun je de creativiteit van makers en culturele organisaties benutten’. Dit adviseerde Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur vandaag tijdens de aanbieding van het rapport ‘Toegang tot cultuur’ aan de staatssecretaris van cultuur, Fleur Gräper. Ook benadrukte Kristel Baele dat meer toegang tot cultuur in alle regio’s alleen lukt met het extra budget van 200 miljoen euro.

Tijdens de totstandkoming van het advies werkte de raad samen met zo’n 400 mensen uit het culturele en creatieve veld. Dit waren zowel beginnend als gevorderd kunstenaars tot programmeur van een podium of festival, van directeur van een dansgezelschap tot opleider en talentontwikkelaar, van medewerker van een privaat of publiek fonds tot die van gemeente en provincie.

Staatssecretaris Gräper complimenteerde de raad voor de samenwerking tijdens de totstandkoming van het advies. Ook gaf zij aan dat zij het doel van het advies onderschrijft, dat iedereen in Nederland goede toegang moet hebben tot cultuur. Zij gaat het advies goed bestuderen en komt binnenkort met een eerste reactie.

Op 26 januari publiceerde de Raad voor Cultuur haar rapport ‘Toegang tot cultuur; op weg naar een nieuw bestel in 2029’. In dit advies geeft de raad aan dat cultuur op dit moment onvoldoende toegankelijk is voor iedereen in Nederland. Het maakt uit waar je woont of je gemakkelijk naar een voorstelling kunt gaan, een museum kunt bezoeken of zelf kunt deelnemen aan cultuur. Ook voor de kans van makers of culturele organisaties op financiële ondersteuning maakt het uit waar zij zich bevinden. Dit is een probleem want een rijk cultureel leven is van grote waarde voor iedereen in Nederland, zowel voor het publiek als voor de makers en culturele organisaties. Cultuur geeft immers kleur aan het leven van mensen en cultuurproductie, -beoefening en -beleving dragen bij aan de brede welvaart in Nederland. Lees hier het hele nieuwsbericht.