Terugblik werkbezoek aan Cultuurregio Zwolle

De Raad voor Cultuur bracht op vrijdag 8 september een werkbezoek aan Cultuurregio Zwolle. Het bezoek leidde van het cross-disciplinaire makershuis VAKTOR, langs presentaties van Hiphopartiesten en gesprekken met makers en bestuurders uit de regio in schouwburg Odeon naar Museum de Fundatie. Hier werd stilgestaan bij enkele werken uit de tentoonstelling Guillaume Lo A Njoe en Leiko Ikemura. Het bezoek aan Cultuurregio Zwolle werd mede georganiseerd door de diverse gemeenten die samenwerken in de Cultuurregio Zwolle.

Beeld: Pedro Sluiter

Voorzitter Kristel Baele over het werkbezoek: "Ik was onder de indruk van de kracht die uitgaat van de samenwerking tussen stad en platteland binnen deze regio. Die levert kansen op voor een bredere spreiding van cultuureducatie en voor ontwikkeling van maaktalent. Cultuurregio Zwolle heeft ons laten zien hoe je door praktisch samen te werken een sterker cultureel ecosysteem krijgt, dat bijdraagt aan een sterke, aantrekkelijke regio."

Terugblik programma

De dag begon in Dedemsvaart bij VAKTOR, het cross-disciplinaire makershuis van Cultuurregio Zwolle, opgericht in 2022. Het is één van de drie regio-initiatieven die de provincie Overijssel financiert uit de Regeling Versterking Maakklimaat Kunst en Cultuur. Deze regeling is mede mogelijk gemaakt met rijksbudget om de regionale culturele infrastructuur van de stedelijke cultuurregio’s te versterken. De gemeenten uit de Cultuurregio Zwolle matchen deze middelen. Artistiek leider Yorick Zwart stelde een aantal makers van het mastertraject VAK YOU UP! voor. Dit is een traject waarbij makers de kans krijgen om in een jaar tijd een volledig project op te zetten en uit te voeren.

IJsselbiënnale
Onderweg naar Zwolle gaf wethouder Monique Schuttenbeld als voorzitter van het kernteam van de Cultuurregio Zwolle een toelichting op de cultuurregio. Daarna vertelde Mieke Conijn, directeur/bestuurder van Kunstenlab over buitententoonstelling de IJsselbiënnale. Een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel en het bijbehorende programma Nevengeul.

Hiphop in Zwolle
Schouwburg Odeon in Zwolle was daarop het toneel voor een ontmoeting met Hiphop. De stad Zwolle staat dankzij Opgezwolle, Rico, Sticks, Delic en Typhoon bekend als een van de grootste Hiphop steden van Nederland. Hoe staat het er nu voor? Mano Scherpbier, manager Hedon Talent Support, leidde een gesprek hierover met Rico,  NESS en Julia Sabaté. Uiteraard lieten zij ook hun talent zien.

Tafelgesprekken

In de middag waren er dynamische tafelgesprekken over drie belangrijke thema's: cultuur in kleine plattelandsgemeenten, cultuureducatie en cultuurparticipatie en een tafelgesprek met landelijk opererende gezelschappen met o.a. De Jonge Honden, TEN Producties en het Nederlands Bach Consort. Tussendoor kon het gezelschap in Museum de Fundatie hoogtepunten bekijken van de tentoonstelling Guillaume Lo A Njoe en Leiko Ikemura