Raad voor Cultuur verkent cultuur en media in Twente

Op donderdag 7 september 2023 bracht de Raad voor Cultuur een bezoek aan Enschede. Het werkbezoek van de raad is er een in een reeks die erop gericht is om inzicht op te halen over culturele ontwikkelingen in de regio. Het gevarieerde programma richtte zich op verschillende facetten van cultuur en media en werd mede georganiseerd door de gemeente Enschede in samenwerking met cultuurregio Twente.

Voorzitter Kristel Baele over het bezoek: "Wat mij opviel was de breedte en de rijkdom van het culturele aanbod en de mooie balans tussen innovatie en behoud van wat goed is. Er wordt hier niet alleen over samenwerking gepraat, het gebeurt echt."

Terugblik programma

De dag begon met een bezoek aan Tetem, waar tafelgesprekken plaatsvonden met Tetem, Sonnevanck en Cross-TIC. Tijdens deze gesprekken stonden thema's als talentontwikkeling en innovatie in de culturele sector centraal. In het Rijksmuseum Twenthe werden de toekomstig plannen en de samenwerking in de Cultuurregio Twente besproken, waaronder innovatieve projecten die lokale tradities en cultuur in stand houden en vernieuwen. Een alternatieve rondleiding werd verzorgd door Kunstruimte Sickhouse.

Het programma omvatte een bezoek aan de lokale omroep 1Twente. Hier werd gesproken over het belang van lokale en regionale omroepen en de ervaringen gedeeld over de samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke nieuwsomroepen.

Ook broedplaatsenbeleid had de aandacht in het werkbezoek. Bij culturele ontmoetingsplaats Tankstation Cultureel Vulpunt volgde een gesprek over hun community driven werkwijze, de verbinding met de stad, inclusie, en hun ruimtebehoefte. Het is een plek waar mensen van alle achtergronden en leeftijden worden aangemoedigd om deel te nemen, te leren en te delen in de rijkdom van culturele expressie. Bij een nieuw in te richten culturele broedplaats in de voormalige brandweerkazerne volgde een gesprek over de uitdagingen op het gebied van het vastgoed en cultuur.

Verder werd er stilgestaan bij de plannen voor een 'Huiskamer van de Stad' in de Metropool en bezocht de raad Studio 15, een plek waar jongeren ondersteuning krijgen om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Aansluitend was er een rondleiding bij de Nederlandse Reisopera en een ontmoeting met directeuren van Twentse BIS-instellingen. Het programma werd afgesloten met een bezoek aan het GOGBOT-festival op de Oude Markt, waar om 20.00 uur de algemene opening van het festival plaatsvond. Ook werd er stilgestaan bij het afscheid van artistiek directeur Kees de Groot. De raad werd meegenomen op een rondleiding langs verschillende installaties van het festival door Guido Berling en Kees de Groot.