Terugblik werkbezoek Flevoland en Amsterdam

De Raad voor Cultuur bracht op 30 en 31 maart een werkbezoek aan de cultuur in Flevoland en Metropoolregio Amsterdam. Het werkbezoek werd mede georganiseerd door de gemeente Almere, de Provincie Flevoland en de gemeente Amsterdam. Het bezoek leidde van een archeologische opgraving tot de grootste lokale omroep van Nederland, van podiumkunst voor het allerjongste kind tot de waarde van de nachtcultuur en van LAND ART tot grootstedelijke cultuur.

Beeld: Claudia Hansen

Voorzitter Kristel Baele over het werkbezoek: "Het was bijzonder inspirerend de volle breedte van ons werkterrein in de praktijk te zien. Het meest was ik onder de indruk van de enorme creativiteit en drive van makers en bestuurders om ondanks soms moeilijke omstandigheden toch door te zetten."

Terugblik programma Flevoland

Het werkbezoek startte letterlijk in de voormalige zeebodem met een bezoek aan de archeologische opgraving Stichtsekant. Hier wordt in opdracht van de provincie Flevoland en de gemeente Almere systematisch bodemonderzoek gedaan naar sporen van prehistorische bewoners van het Zuiderzeegebied. Begin 2022 bracht de raad nog het advies 'Archeologie bij de tijd' uit.

De Groene Kathedraal was de volgende bestemming. Die geldt als voorbeeld van de voor Flevoland kenmerkende LAND ART. Op deze plek werd de delegatie door theatergezelschap Vis à Vis onthaald op een oude volksmythe uit Nagelen in een tot 'Radio Kopstootbar' omgebouwde verplaatsbare keet. Het verhaal kreeg extra kleur door de begeleidende klanken van het Flevo-ensemble. In kunstpaviljoen M. op de hortus, het voormalige Floriadeterrein, volgde een presentatie over cultuureducatieve projecten en initiatieven van Pilotmuseum M.

Ook bij Kunstlinie in Almere was er muziek in de vorm van een miniconcert door muziekensemble Black Pencil. Tijdens de lunch met wethouders cultuur Kees Ahles (Almere), Freek Brouwer (Urk), Sjaak Kruis (Lelystad) en de gedeputeerde cultuur Michiel Rijsberman schoven vertegenwoordigers van diverse cultuurinstellingen uit Flevoland aan.

Na een korte stadswandeling door Almere werd het gezelschap ontvangen in de creatieve broedplaats De Voetnoot. Hier werd aan de hand van presentaties door FlevoLAB, StrandLAB, Gouden Haas en Carte Blanche stilgestaan bij het makersklimaat in Flevoland. Het werkbezoek eindigde bij Jeugdtheatergezelschap de Bonte Hond. Hier werd duidelijk dat mede door de aanwezigheid daarvan ook andere culturele initiatieven als 2turvenhoog en SubSub een kans krijgen. Van de allerkleinsten tot jeugd en jongeren in de provincie komen zo in aanraking met podiumkunsten. Eerder deze week pleitte de raad ervoor om het budget voor Jeugdpodiuminstellingen gelijk te trekken met het budget voor instellingen met een volwassen publiek. Kunstenaar Sanne van Baalen trad tijdens het programma in Flevoland op als kunstzinnig reisleidster door het ruime culturele landschap.

Terugblik programma Amsterdam

In Amsterdam werd het werkbezoek afgetrapt met een ontvangst door wethouder Touria Meliani (Cultuur) tijdens een netwerkbijeenkomst met diverse Amsterdamse culturele instellingen. Daarop volgde een duik in de Amsterdamse nachtcultuur. Er was een rondleiding door club Sexyland op Noord, waar jongeren van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en inspireren. Na het diner was een paneldiscussie over nachtcultuur met vertegenwoordigers van de nachtcultuur en de gemeente. Hierbij was ook Gedeputeerde Cultuur Rosan Cocken van de Provincie Noord-Holland aanwezig.

De volgende ochtend en middag verspreidde de delegatie zich over verschillende stadsdelen. Het Bijlmerparktheater, Theater de Meervaart, Framer Framed, de Balie, Waag Futurelab en Frascati werden bezocht. Op al die locaties vond een boeiende uitwisseling plaats met huisgezelschappen, lokale makers en instellingen. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam werd 's-middags stilgestaan bij Salto, een lokaal mediaplatform dat de kans biedt om zelf verhalen uit de stad te vertellen. Het werkbezoek werd afgesloten in de Bijlmer met een bezoek aan tentoonstelling 'Shifting the Narrative' bij OSCAM.