Het jaar waarin alles weer in beweging kwam

"2022 was het jaar waarin alles weer in beweging kwam. De Raad voor Cultuur heeft het aangegrepen om weer fysiek het land in te gaan en het oor te luisteren te leggen tijdens tal van werkbezoeken." Dat schrijft voorzitter Kristel Baele in het voorwoord van het jaarverslag van de Raad voor Cultuur over 2022.

Baele noemt de waarde van cultuur als "baken van troost en verbinding in moeilijke tijden". Zij prijst het doorzettingsvermogen en de betrokkenheid van makers en instellingen om die rol te blijven vervullen. De coronapandemie heeft fundamentele knelpunten in de culturele en creatieve sector versterkt aan het licht gebracht. Dit was reden voor de raad om een herziening van het cultuurbestel voor de toekomst te bepleiten. Daarmee is de raad inmiddels op verzoek van staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media aan de slag.

De raad bracht in 2022 diverse adviezen naar buiten over cultuur en media. Moeilijke thema’s als Grensoverschrijdend gedrag, de Collectie Nederland en de reflectie op de legitimatiecriteria voor publieke omroepen werden daarbij niet geschuwd. Het voorwoord eindigt met een dankwoord aan alle gesprekspartners en adviseurs voor hun openheid en bijdragen.

Lees hier het jaarverslag 2022.