Terugblik werkbezoek Drenthe

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober bracht een delegatie van de Raad voor Cultuur een werkbezoek aan de provincie Drenthe. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en Gedeputeerde Cultuur Nelleke Vedelaar waren gastvrouw tijdens het bezoek. De Raad brengt regelmatig werkbezoeken in het land en wilde graag de culturele sector in deze provincie nader verkennen en ervaren.

Voorzitter Kristel Baele over het bezoek: "Drenthe heeft laten zien dat het op cultureel gebied veel te bieden heeft, met name als het gaat om de verbinding tussen natuur en cultuur, de omgang met erfgoed en de inspanningen op het gebied van cultuureducatie en participatie. Drentenaren zijn misschien geen borstkloppers, maar hier ligt een voor velen nog onontdekte schat. Die mag meer over het voetlicht gebracht." De delegatie bestond naast Kristel Baele uit  raadslid Stef Avezaat en enkele medewerkers van de raad.

Terugblik programma

Vrijdagochtend bezocht de delegatie Schouwburg Ogterop en twee voorstellingen van het Puppet International Festival te Meppel. Dit internationale festival brengt object- en poppenspelers uit heel Europa bijeen en is met maar liefst 250 voorstellingen op locatie en meer dan 6000 bezoekers toonaangevend voor dit specifieke genre in Vlaanderen en Nederland.

Onderdeel van het programma was een gesprek met bestuurders van Drentse instellingen Peergroup, Into Nature en Garage TDI. Deze instellingen vertelden over de kansen en uitdagingen waarvoor zij zich gesteld zien. Tijdens dit gesprek kwam onder meer naar voren hoe cultuur in Drenthe bijdraagt aan de Drentse samenleving en hoe het verbinden van cultuur en natuur in deze provincie ook van belang kan zijn voor de rest van Nederland.

Vrijdagmiddag en zaterdagochtend werden de Koloniën van Weldadigheid te Frederiksoord en Veenhuizen bezocht. Sinds juni 2021 zijn deze erkend als UNESCO werelderfgoed. In 2019 adviseerde de raad nog positief over het dossier om deze koloniën voor te dragen voor het Europees Erfgoedlabel, dat daarop werd toegekend. Minne Wiersma van Stichting Maatschappij van Weldadigheid en Friso Venema, directeur van zowel het Nationaal Gevangenismuseum (Veenhuizen) als Museum de Proefkolonie (Frederiksoord), gaven een toelichting op de inzet om de betekenis van het erfgoed meer bekendheid te geven. In Veenhuizen was ook wethouder Kirsten Ipema van de gemeente Noorderveld, waar Veenhuizen toe behoort, aanwezig. Jetta Klijnsma en Kristel Baele fietsten samen langs beeldbepalende gebouwen rond Veenhuizen.

Het bezoek werd zaterdagmiddag vervolgd in Assen, waar een gesprek plaatsvond met RTV Drenthe over de rol van de regionale media in deze provincie. Aldaar waren Jetta Klijnsma en Kristel Baele ook te gast in het achtergrondprogramma Cassata, gepresenteerd door Margriet Benak. Daarna ontving algemeen directeur Harry Tupan de delegatie in het Drents museum, dat sinds begin vorig jaar als enige Drentse cultuurinstelling rijkssubsidie ontvangt. In dit museum is veel aandacht voor archeologie, maar wordt ook de verbinding gelegd met actuele verhalen uit Drenthe en moderne beeldende kunst. Daarmee trekt het museum publieksgroepen uit heel Nederland.

Aan het eind van het programma bracht de delegatie van de raad nog een bezoek aan het Dutch Development Centre for Natural Arts (D:DNA) te Donderen in de gemeente Tynaarlo. D:DNA wil een vrijplaats zijn voor experimentele kunstenaars op het snijvlak van cultuur en natuur.