Raad voor Cultuur positief over nieuwe Drentse audiokanalen

De aanvraag van RTV Drenthe voor de twee nieuwe audiokanalen ‘Radio Dreents’ en ‘Bluesradio Drenthe’ draagt bij aan het versterken van de regionale identiteit en past binnen de publieke mediaopdracht. Dit staat in een positief advies van de Raad voor Cultuur aan minister Slob (Media).

RTV Drenthe

Het voorstel voor ‘Radio Dreents’, met uitsluitend Drentstalige muziek, -van oude luisterliedjes tot Drents cabaret en Drentse blues-, kan tot de eerste volledig Drentstalige muziekzender van Nederland leiden. Het Drents is een variant van de in Nederland erkende streektaal Nedersaksisch. De raad ziet het als positief dat het Drents met de plannen verder ondersteund en uitgedragen wordt. Zo wordt de verbinding tussen taal en regio verder versterkt. Dat ontslaat RTV Drenthe overigens niet van de taak om voldoende aandacht te blijven besteden aan Drentse taal en cultuur op de bestaande kanalen, benadrukt de raad in zijn advies.

‘Bluesradio Drenthe’ is bedoeld als een audiokanaal voor liefhebbers van Drentse blues en aanverwante muziek. De raad ziet toegevoegde waarde in de ontsluiting van het eigen rijke bluesmuziekarchief van RTV Drenthe voor een groter publiek. Zo komt de muzikale geschiedenis van de blues en de specifieke rol van Drenthe daarin tot leven. De raad maakt wel de kanttekening dat het juist de bluesmuziek van Drentse bodem is die het kanaal onderscheidend maakt. De verhouding tussen Drentse en Amerikaanse blues moet niet gaan schuiven, waarschuwt de raad.

De landelijke en regionale publieke omroep (NPO en RPO) hebben instemming van de minister nodig om aanbodkanalen te starten, te wijzigen of op te heffen. De minister vraagt hierbij advies aan het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur. De raad had bij de aanvraag graag meer achtergrondinformatie ontvangen, zoals een toelichting op de publieksbehoefte, maar kwam alles overwegende toch tot een positief oordeel. Als de minister instemt zullen de twee zenders via de website van RTV Drenthe beschikbaar komen.

Advies regionale aanbodkanalen 2021