Reactie Raad voor Cultuur op aanslag en overlijden Peter R. de Vries

Peter R. De Vries
©ANP

Bedroefd en geschokt zijn wij door het bericht dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries vandaag is overleden. De lafhartige aanslag op zijn leven is een dieptepunt voor de persvrijheid en onze rechtsstaat. Nederland verliest in hem een onverschrokken misdaadjournalist en een betrokken, gepassioneerde strijder voor rechtvaardigheid.

Peter R. de Vries koos ervoor om in zijn werk naast slachtoffers te staan. Hij ging daarin verder waar veel anderen ophielden. Dat hij deze betrokkenheid met de hoogste prijs heeft moeten bekopen noopt tot reflectie over veiligheid van journalisten.

Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, partner en dierbaren, zijn collega’s bij RTL en alle journalisten, die door dit verlies zijn geraakt.