Reactie Raad voor Cultuur op het overlijden van Mirjam Moll

Beeld: ©Museumvereniging / Sebiha Öztas

Diep geraakt zijn wij door het trieste bericht dat Mirjam Moll eerder deze week plotseling is overleden. Mirjam Moll was bij leven onder meer directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart. Ook was zij lid van de speciale Taskforce Culturele en Creatieve Industrie. Vol passie en energie zette zij zich in voor de belangen van de musea in Nederland en de Federatie Cultuur.

Wij herinneren haar als een hardwerkende, betrokken gesprekspartner en een warm en vriendelijk mens. Ze had oog voor anderen en humor. Een grote voorliefde voor erfgoed maakte dat ze onvermoeibaar opkwam voor de museumsector. Haar ideaal was om cultureel erfgoed levend te houden en voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk en begrijpelijk te maken. 

Dat de cultuur in Nederland in haar een effectief pleitbezorger verliest, bleek wel tijdens het afgelopen coronajaar. Precies een jaar geleden werden de musea in Nederland noodgedwongen en plotseling gesloten. Vanaf dat moment zette Mirjam Moll zich met verve in om de musea zo snel en zo verantwoord mogelijk weer open te krijgen. Dit lukte, maar door de omstandigheden was de heropening helaas van korte duur. Wat hadden wij het haar graag gegund dat ze Nederland opnieuw had kunnen zien leren en genieten van alles wat musea te bieden hebben!

Wij wensen haar familie, naasten, medewerkers en collega’s; de Museumvereniging en Stichting Museumkaart alle kracht en sterkte toe.