Afscheid van Marijke van Hees en overdracht voorzitterschap aan Kristel Baele

Het voorzitterschap van de Raad voor Cultuur is met ingang van 16 november overgedragen aan Kristel Baele. Marijke van Hees verrichtte afgelopen maandag haar laatste daad als voorzitter met de presentatie van  het advies: “Onderweg naar overmorgen” over de weg naar een wendbare en weerbare culturele en creatieve sector. 

Scheidend voorzitter Marijke van Hees kijkt terug op een vruchtbare raadsperiode, waarin onder meer aandacht kwam voor eerlijke beloning, de samenwerking van het rijk met cultuurregio’s, talentontwikkeling en vernieuwing en verbreding van genres. Het laatste jaar was intensief. De raad adviseerde over 220 aanvragen van culturele instellingen in het kader van de Culturele basisinfrastructuur en moest zich tegelijkertijd verhouden tot de ingrijpende gevolgen van corona voor de culturele en creatieve sector. 


Marijke van Hees:

“Het was heel fijn om de afgelopen tijd met zoveel mensen samen te werken en deze te betrekken bij het werk van de raad. Via deze weg bedank ik iedereen voor alle constructieve bijdragen en de getoonde betrokkenheid. Het was een leerzame en spannende  tijd, waarin veel tot stand is gebracht. Ik hoop dat de mensen in de culturele en creatieve sector de weg naar het publiek blijven vinden en dat er een  betere financiële basis ontstaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolger Kristel Baele hier een verbindende rol in zal spelen.”


De nieuw aangetreden voorzitter Kristel Baele:

“Ik heb er veel zin in om aan de slag te gaan en zal me in de komende periode gaan richten op kennismaking met makers instellingen in de culturele en creatieve sector. Ik hoop mijn bestuurlijke ervaring in te kunnen zetten om de  verbinding tussen de makers en het politiek-bestuurlijke veld verder te versterken. Kunst en cultuur zit door corona in zwaar weer, maar er is nu wel meer aandacht voor het belang van kunst en cultuur. Die positieve aandacht moeten we zien vast te houden.”