Raad positief over nieuw aanbodkanaal NPO

De Raad voor Cultuur staat positief tegenover de plannen van de NPO voor een nieuw aanbodkanaal (NPO Kennis). De raad kan zich ook vinden in het verzoek om het lineaire themakanaal NPO3 Extra en de omroepportals bnn.nl en vara.nl stop te zetten. De raad adviseert minister Slob (Media) hiermee in te stemmen.    

Het veranderde kijkgedrag van met name jongeren is de belangrijkste reden om te stoppen met NPO 3 Extra. De verschuiving van lineair naar online en on demand doet zich namelijk juist voor bij de beoogde doelgroep van NPO3. Het bereik van het lineaire televisieaanbod onder jongeren is relatief klein.

Sinds een paar jaar fungeert npo3.nl als een centraal platform voor alle content van de publieke omroep die op jongeren is gericht. Daarmee is er al een alternatief voor het televisiekanaal NPO3 Extra. Dat daarnaast ook de omroepportals bnn.nl en vara.nl ophouden te bestaan, is een logisch gevolg van de fusie tussen beide omroepen.   

NPO Kennis

De raad is enthousiast over de plannen voor het educatieve aanbodkanaal NPO Kennis, dat zich richt op volwassen Nederlanders. Het kanaal stelt hen in staat kennis op te doen via educatief materiaal dat door een redactie wordt gebundeld, verrijkt en toegankelijk gemaakt. NPO Kennis maakt als platform gebruik van het bestaande media-aanbod en is onafhankelijk van commerciële invloeden.