Verdrag van Maastricht op Europese erfgoedlijst

Het Verdrag van Maastricht krijgt volgend jaar het Europees Erfgoedlabel. In de lente van 2018 is er een officiële ceremonie in Bulgarije waar het label dan ook aan acht andere erfgoedlocaties wordt toegekend. De Raad voor Cultuur had in een eerder advies aan toenmalig minister Bussemaker (OCW) het Verdrag van Maastricht al voorgedragen voor het Europees Erfgoedlabel. Dat verdrag werd in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Daarmee werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht.

Sleutelrol

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie.

De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten die gericht zijn op jongeren.

Naast het Verdrag van Maastricht krijgen volgend jaar acht andere erfgoedlocaties ook het Europees Erfgoedlabel. De Europese Commissie bekrachtigt in februari 2018 formeel de keuze voor deze locaties. In totaal hebben nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel. Eerder hebben in Nederland het Vredespaleis en Kamp Westerbork het Europees Erfgoedlabel gekregen.