‘We moeten weten hoe kinderen omgaan met sociale media’

Kinderen willen zich online over het algemeen heel verantwoordelijk gedragen. Eerlijkheid en de privacy van anderen zijn belangrijke uitgangspunten bij hun gebruik van sociale media. Maar bij fact checking schiet die verantwoordelijkheid er nog wel eens bij in, zo blijkt uit een onderzoek naar online gedrag waaraan meer dan zesduizend kinderen tussen tien en twaalf jaar meededen. Het onderzoek werd gehouden in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

Jeroen Bartelse, directeur van de Raad voor Cultuur, nam het rapport vanochtend in ontvangst: “Tien jaar geleden lanceerde de Raad voor Cultuur het begrip ‘mediawijsheid’. Nog steeds een actueel onderwerp en meer dan ooit hard nodig. Volgend jaar komen wij om die reden met een nieuw advies over mediawijsheid. Iedereen heeft digitale vaardigheden nodig en het fundament daarvoor wordt gelegd op jonge leeftijd. Daarom is dit onderzoek voor ons een hele waardevolle bron van informatie: we moeten weten hoe kinderen omgaan met sociale media.”

De Week van de Mediawijsheid stond dit jaar in het teken van ‘Media & Respect’. Om erachter te komen hoe respectvol kinderen zich online gedragen en wat hun overwegingen daarbij zijn, liet Mediawijzer.net onderzoek doen onder meer dan zesduizend basisschoolleerlingen. Kinderen uit groep 7 en 8 werden aan de hand van verschillende dilemma´s gevraagd welke keuzes ze zouden maken rond thema’s als commercie, privacy, blaming en shaming en fact checking. Op het laatste gebied is nog verbetering nodig, zo laat het onderzoek zien.