Kamp Westerbork en Vredespaleis op Europese Erfgoedlijst

Afgelopen dinsdag (8 april) hebben Kamp Westerbork en het Vredespaleis het Europese Erfgoedlabel ontvangen. De uitreiking van het label vond plaats in Brussel.

De Raad voor Cultuur had in een eerder advies aan minister Bussemaker (OCW) deze locaties al voorgedragen. In dat advies schreef de raad dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis belangrijke, in zekere zin naar elkaar verwijzende gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van Europa vertegenwoordigen. Het Vredespaleis is immers in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt en moet blijven getuigen.

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten die zijn gericht op jongeren.

Antaoneta Dimitrova was lid van de ad hoc commissie Europees Erfgoedlabel. Namens de commissie heeft zij de voordracht van het Vredespaleis en kamp Westerbork toegelicht tijdens een bijeenkomst in het Vredespaleis op woensdag 9 april 2014.